Pyszna pizza w 30 minut!

Poznaj sekret dobrego ciasta na pizzę. Pokażemy Ci wszystkie etapy tworzenia tego włoskiego przysmaku, od przesiania mąki do wyjęcia z pieca.

łatwe

dla 2 osób

}

30 min.

Wstęp

Katarzyna Ziemkiewicz

Pierwszy miesiąc nauki za nami. We wrześniu pracownia gastronomiczna działała pełną parą.  Uczniowie klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na jednych z zajęć robili pizzę włoską.  Cały sekret dobrego ciasta na pizzę tkwi w mące – najlepsza jest mąka włoska typ 00 lub 500. Natomiast świetnie sprawdza się też klasyczna mąka pszenna typ 500. Na poniższych zdjęciach przedstawiono  kolejne etapy robienia przysmaku włoskiego, począwszy od przesiania mąki do wyjęcia gotowego produktu z pieca.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki typ 00 lub 500

  • 10 g drożdży

  • 2/3 szklanki ciepłej wody

  • Łyżka oliwy z oliwek

  • Pół łyżeczki cukru

  • Pół łyżeczki soli

Sos:

  • Pomidory bez skórki w puszce całe lub krojone

  • Łyżka oliwy z oliwek

  • Sól

  • Cukier

     

Dodatki:

  • ser mozzarella tarty,

  • ser żółty np. gouda,

  • szynka,

  • salami,

  • pieczarki,

  • papryka,

  • pomidory  

  • …według uznania.

Przygotowanie krok, po kroku

Krok 1

Przesiać mąkę. Dodać sól i oliwę z oliwek.

Krok 2

Do 2/3 szklanki ciepłej wody dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży.

Krok 3

Wlać roztwór do mąki i wyrobić ręcznie ciasto. Wyrobione ręcznie ciasto powinno odchodzić od naczynia, w którym było wyrabiane.

Krok 4

Po wyrobieniu odstawić przykryte ściereczką ciasto na 10-15 minut w ciepłe miejsce.  W międzyczasie przygotować pozostałe składniki pizzy: pomidory z puszki zmiksować na gładką masę, dodać oliwę, sól i cukier do smaku. Ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce, szynkę lub salami pokroić według uznania. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry.

Krok 5

Po upływie 15 minut wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować  cienko, nadając kształt blaszki, w której pizza będzie pieczona.  Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blaszkę.

Krok 6

Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać częścią serów i układać  na nich pozostałe składniki. Całość posypać pozostałym serem. Wierzch pizzy można posypać mieloną papryką, suszoną bazylią lub ziołami prowansalskimi.

Krok 7

Piec w temperaturze 220 -230 stopni Celsjusza przez około 12-14 minut.

SMACZNEGO !