Krem sułtański!

Ten prosty, ale jakże pyszny i słodki deser bazuje na ubitej z cukrem pudrem śmietance…

łatwe

dla 4 osób

}

10 min.

Wstęp

Katarzyna Ziemkiewicz

W październiku na zajęciach praktycznych w pracowni gastronomicznej powstało kilka różnych słodkości. Jedną z nich, wykonaną przez uczniów klasy 2 TŻ, był krem sułtański. Ten prosty, ale jakże pyszny i słodki deser bazuje na ubitej z cukrem pudrem śmietance (30- lub 36 -procentowej). Część ubitej śmietany miesza się z bakaliami- np. posiekanymi migdałami, rodzynkami lub innymi według uznania, a do pozostałej – dodaje się kakao. Słodyczy deserowi dodają ułożone na dnie pucharków beziki, które można pokruszyć lub pozostawić w całości.

Przygotowanie krok, po kroku

Krok 1

Ubijanie śmietanki z cukrem pudrem

Krok 2

Mieszanie części śmietanki z bakaliami

Krok 3
Mieszanie pozostałej śmietanki z kakao.
Krok 4

Układanie składników kremu warstwami: beziki, krem z bakaliami, kakaowy krem. 

Beziki widoczne na zdjęciach uczniowie wykonali samodzielnie na wcześniejszych zajęciach. 

Krok 5

Degustacja