Pyszna pizza w 30 minut!
Poznaj sekret dobrego ciasta na pizzę. Pokażemy Ci wszystkie etapy tworzenia tego włoskiego przysmaku, od przesiania mąki do wyjęcia z pieca.
łatwe
dla 2 osób
30 min.
Wstęp
Katarzyna Ziemkiewicz
Pierwszy miesiąc nauki za nami. We wrześniu pracownia gastronomiczna działała pełną parą. Uczniowie klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na jednych z zajęć robili pizzę włoską. Cały sekret dobrego ciasta na pizzę tkwi w mące – najlepsza jest mąka włoska typ 00 lub 500. Natomiast świetnie sprawdza się też klasyczna mąka pszenna typ 500. Na poniższych zdjęciach przedstawiono kolejne etapy robienia przysmaku włoskiego, począwszy od przesiania mąki do wyjęcia gotowego produktu z pieca.
Składniki
Ciasto:
-
2 szklanki mąki typ 00 lub 500
-
10 g drożdży
-
2/3 szklanki ciepłej wody
-
Łyżka oliwy z oliwek
-
Pół łyżeczki cukru
-
Pół łyżeczki soli
Sos:
-
Pomidory bez skórki w puszce całe lub krojone
-
Łyżka oliwy z oliwek
-
Sól
-
Cukier
Dodatki:
-
ser mozzarella tarty,
-
ser żółty np. gouda,
-
szynka,
-
salami,
-
pieczarki,
-
papryka,
-
pomidory
-
…według uznania.
Przygotowanie krok, po kroku
Krok 2
Do 2/3 szklanki ciepłej wody dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
Krok 4
Po wyrobieniu odstawić przykryte ściereczką ciasto na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki pizzy: pomidory z puszki zmiksować na gładką masę, dodać oliwę, sól i cukier do smaku. Ser żółty i mozzarellę zetrzeć na tarce, szynkę lub salami pokroić według uznania. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry.