Dzień Edukacji Narodowej świętowaliśmy na Strzeleckiej podczas uroczystego apelu przygotowanego przez uczniów różnych klas ( głównie klasy 2 IŻ i 3 TBI ).

W swoim przemówieniu pan dyrektor Rafał Skowron podkreślił, że szkoła rozwija się i zdobywa nowe, przydatne dla uczniów i nauczycieli pomoce (np. tablice interaktywne). Podziękował kadrze za współpracę i wyróżnił wielu pracowników szkoły przyznając doroczne nagrody.

W części artystycznej w sposób humorystyczny przedstawiono ciężką pracę nauczycieli i obsługi szkoły w zderzeniu z niefrasobliwą postawą uczniów. W żartobliwej formie pokazano szereg wyzwań, stojących przed nauczycielami, którzy zmagają się ze szkolną dokumentacją i kształtowaniem charakterów wychowanków.

Życzenia, kierowane do pracowników oświaty, wyrażała napisana na tę okazję piosenka.  Autor (Sebastian Zieliński z kl. 3 TBI) w prostych słowach zawarł głębokie treści związane z pracą tych, którym powierzono troskę o dzieci i młodzież.

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej odbyła się także druga edycja konkursu pt. ,, Ciasto dla nauczyciela”, do którego zgłosiło się 7 dwuosobowych drużyn.

Konkursowe ciasta zostały zaprezentowane po zakończeniu uroczystego apelu.

W aranżacji jesiennego, pięknie nakrytego stołu, przygotowanego przez uczniów klasy 2 Technikum Hotelarskiego, zaproszeni goście mogli podziwiać i smakować wypieków, które kusiły i wzbudzały zachwyt, gdyż młodzież wykazała się kreatywnością i dużymi zdolnościami podczas ich wykonywania. Kryteria oceny były następujące: smak, dekoracja, stopień trudności, pomysł na ciasto i dobór dodatków. Skala przyznawanych punktów wynosiła od 1 do 5.

 

Wyniki konkursu:

  • I miejsce: ,, Malinowo – truskawkowa lawina”, Aleksandra Kubka i Eliza Prokosa – kl. 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – 377 punktów.
  • II miejsce:,, Malinowa Księżniczka”, Weronika Budzisz i Andżelika Zawadzka – kl. 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – 348 punktów.
  • III miejsce:,, Pole dyniowe”, Katarzyna Garwoliński i Gabriela Kmita – kl. 1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – 344 punktów.
  • IV miejsce:,, Ciasto czekoladowo – wiśniowe”, Julia Pachołek i Wiktoria Wanzhula – kl. 1 Technikum Hotelarskiego – 334 punktów.
  • V miejsce:,, Malinowa rozkosz”, Patrycja Pokrywczyńska i Wiktoria Wojciechowska – kl. 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – 330 punktów.
  • VI miejsce:,, Ciasto orzechowe”, Zuzanna Domańska i Zuzanna Wojakowska – kl. 1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – 323 punktów.
  • VII miejsce:,, Ciasto 3 bit”, Martyna Komander i Zuzanna Krzysztofiak – kl. 2 Technikum Hotelarskiego – 309 punktów.

Wszystkim uczennicom dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy  osiągniętych wyników.

               Dzień Edukacji Narodowej osłodzony humorem i łakociami za nami.  Przed nami codzienna, wspólna praca. Warto jednak wracać do zdjęć, które będą nam przypominać te piękne chwile.

tekst: Grażyna Wijatkowska i Maja Kisły

zdjęcia: Nikodem Rojewski, Wiktoria Michalak, Michał Nowakowski, Oliwia Szrek