Od czasu do czasu klasyczną naukę języka angielskiego na lekcjach możemy uzupełnić oglądaniem filmów w obcym języku. Włączenie obcojęzycznych filmów do nauki języka obcego pozwala na kontakt ucznia z żywym językiem, osłuchanie się z wymową i sposobem formułowania wypowiedzi. Poza tym, wzbogaca zakres słów i wyrażeń, które osadzone w kontekście dużo łatwiej zostają zapamiętane. Dzisiaj, z okazji jednego z najpopularniejszych świąt w kulturze anglosaskiej – Halloween, na lekcjach języka angielskiego uczniowie klasy 4TH obejrzeli film pt. „The curse of Bridge Hollow”. Na podstawie filmu uczniowie rozwiązywali zadania na kartach pracy. Zmotywowani, by udzielić poprawnych odpowiedzi na zadane pytania, oglądali uważnie i notowali istotne informacje. Następnie wykonaliśmy ćwiczenie utrwalające poznane słownictwo w temacie Halloween. Lekcja z filmem to nie tylko atrakcja...
Miesiąc: październik 2023
W dniach 23 i 25 października uczniowie klasy 5 BH5 udali się do Myśliborskiego Ośrodka Kultury, gdzie spotkali się z pracownikiem placówki Panem Jackiem Włoskiem. Celem wizyty było pogłębienie wiedzy o przygotowaniu imprez masowych w ramach warsztatów z Organizacji spotkań biznesowych i konferencji. Pierwszego dnia omawiane były etapy pracy, a drugiego uczniowie zwiedzili najskrytsze zakamarki tego ośmiusetletniego budynku. Szczególnie interesujące okazały się garderoby gości, studio nagraniowe oraz winiarnia-pub Woja Myślibora. Nie zabrakło ciekawych anegdot o gwiazdach sceny i estrady. Zachęcamy Was do zapoznania się z ofertą kulturalną MOKu, jest naprawdę bogata, a samo miejsce ma magiczną atmosferę oraz wyjątkową akustykę.
Dnia 24 października hotelarze z klasy 5 BH5, w ramach warsztatów z Animacji czasu wolnego, odwiedzili pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Myśliborzu. Przy kawie i słodkościach odbyli uroczą pogawędkę na temat zabaw z dawnych lat oraz form spędzania czasu wolnego w chwili obecnej. Seniorzy przyjęli ich bardzo serdecznie i odpowiedzieli o swoich zainteresowaniach i talentach. Była też okazja zobaczyć pracownię i podziwiać ich twórczość. Już umówili się na następne spotkanie. Tym razem uczniowie naszej szkoły przygotują dla podopiecznych DPS-u program animacyjny. To duże wyzwanie, więc trzymajcie za nich kciuki.
27 października 2023 r. obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Dyni. Samorząd Uczniowski przygotował plakaty informujące o zdrowotnych właściwościach zacnej dyni oraz różnych ciekawostkach na jej temat. Uczennice klasy 3h udekorowały hol szkoły pięknymi okazami dyni, prezentując różnorodność tego warzywa. Dyniowa dekoracja stanie się w przyszłym tygodniu materiałem praktycznym dla naszych gastronomów:). W tym dniu rozstrzygnięty został także konkurs pod hasłem: „Coś z dyni”, który wygrały Ola Kubka oraz Gabrysia Kmita. Przedmiotem konkursu był dowolny wyrób z dyni (dzieło sztuki, dekoracja, potrawa…), który miał na celu pobudzenie uczniowskiej wyobraźni. Samorząd Uczniowski chcąc zaprezentować smakowe walory dyni przygotował dyniowe babeczki oraz babeczki nadziewane dżemem z dyni. W menu pojawił się także akcent halloweenowy. Wielu z nas podczas obchodów Dnia Dyni zaakcentowało w...
"Dynia- królowa jesieni" zawitała 23 października na zajęcia z carvingu. Tego dnia inspiracją był kwiat. Pomysł to jedno, ale przenieść go na dynię to druga sprawa. Dziewczyny z kl. 5TŻ coraz sprawniej poruszają się w sztuce rzeźbienia. Stworzyły przepiękne małe dzieła sztuki. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć i wystawienia opinii. Mile widziane komentarze, które zachęcą uczennice do jeszcze lepszej pracy:)
12 października 2023r. odbył się konkurs pieczenia ciast pt." Ciasto dla Nauczyciela". Konkurs skierowany był głównie do klasy gastronomicznych i hotelarskich. Zainteresowanie było tak duże, że zgłosili się również uczniowie z technikum budowlanego. W sumie 13 drużyn. Przeprowadzenie konkursu było sporym wyzwaniem. Mieliśmy jeden dzień na wypiek, 13 ciast i tylko jeden piec. Daliśmy radę, a młodzież stanęła na wysokości zadania i upiekła różnorodne, pełne aromatu słodkości. Pracownia gastronomiczna na jeden dzień zmieniła się w "małą cukiernię". Rozstrzygnięcie konkursu miało miejsce 13 października, po uroczystym apelu z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Zaproszeni goście próbowali wszystkich ciast, a następnie dokonali oceny. Zwycięzcami zostali: I miejsce: " Drzewo Kwitnącej Wiśni", Julia Pachołek i Sara Ciaś, kl. 2 TBH; II miejsce: "Cynamonowa Jesień",...
W dniu 17 października uczniowie klasy I Technikum Hotelarstwa udali się na długi, jesienny spacer uliczkami miasta. Celem tej wyprawy była analiza zasobów i walorów turystycznych Myśliborza. Na jej podstawie opracujemy możliwości zwiększenia atrakcyjności turystycznej naszej miejscowości. Pomimo wietrznej aury staraliśmy się dotrzeć w każdy zakątek, ale jeśli znacie jakieś nieoczywiste miejsca lub ciekawe fakty historyczne, dajcie znać w komentarzach. Będziemy wdzięczni za każdą sugestię:-)
W dniach od 2 do 4 października 2023 r. uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami wzięli udział w VI edycji ogólnopolskiej akcji „Sprzątamy dla Polski”, której organizatorem było Stowarzyszenie Dla Polski. Celem przedsięwzięcia było przede wszystkim promowanie postawy odpowiedzialności społecznej, patriotyzmu oraz troski o środowisko naturalne. W tym roku największym zaangażowaniem w porządkowanie terenów wokół naszej szkoły wykazały się klasy 1 hi, 2 bh oraz 3 iż wraz z wychowawcami Panią Karoliną Skowron, Panią Anną Sobańską oraz Panem Romanem Gerwatowskim.
13 października odbył się w naszej szkole apel z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Wielu gości zaszczyciło nas swoją obecnością. Pan Dyrektor przedstawił krótki rys historyczny, związany z obchodzonym świętem. Młodzież pod kierunkiem nauczycieli przygotowała humorystyczną scenkę, ukazującą szkolną codzienność w krzywym zwierciadle satyry. A potem… Potem były warsztaty dla nauczycieli na wesoło: należało przeczytać tekst jako kazanie, bajkę i wypowiedź obcokrajowca. Kolejne zabawy badały refleks i uwagę. Śmiech i emocje towarzyszyły zarówno uczniom, jak i pracownikom oświaty. Piękna dekoracja dopełniała reszty. To był radośnie przeżyty czas.








