Każdego roku – 29 lipca – obchodzony jest Dzień Hotelarza czyli święto wszystkich osób, które na co dzień, niezależnie od zajmowanego stanowiska w hotelu, budują usługę gościnności i dokładają starań, by uczynić doświadczenia gości wyjątkowymi. Praca hotelarza jest ważna i ma sens. Goście wracają do hoteli przede wszystkim ze względu na relacje zbudowane między nimi a pracownikami. Uczniowie Technikum Hotelarskiego postanowili uczcić ten dzień 29 września, wpisując do kalendarium naszej szkoły I Szkolny Dzień Hotelarza.
Ach, co był za dzień!
Z pozytywnym nastawieniem i uśmiechem na twarzy, a przede wszystkim z wysoką kulturą osobistą, nasi „Hotelarze”, ubrani w stroje do praktycznej nauki zawodu, prezentowali nabyte umiejętności. Na każdej przerwie otwierali drzwi do pokoju nauczycielskiego oraz witali wchodzących do niego nauczycieli. Inną umiejętnością, którą prezentowali uczniowie była obsługa gości w pracowni obsługi konsumenta. Tu przygotowywali i serwowali drobny poczęstunek zarówno dla grona pedagogicznego i administracyjnego, jak i dla uczniów. W tym przypadku uczniowie musieli wykazać się zasadami obsługi konsumenta. Serwowali gorące napoje, takie jak kawa z bitą śmietaną, różne gatunki herbaty oraz ciepłe kakao, a do tego domowe ciasteczka czekoladowe lub maślane.
To był bardzo udany dzień. Wszyscy uczniowie Technikum Hotelarskiego zaangażowani, uśmiechnięci, życzliwi i pełni pozytywnej energii świętowali swój dzień. Młodzież otworzyła się na nowe doświadczenia. A wszystko to cechuje Dobrego Hotelarza.
tekst i zdjęcia: Maja Kisły i Katarzyna Ziemkiewicz