Technikum Hotelarstwa

Animacja dziecięca

Animacja dziecięca

Dnia 21 lutego hotelarze z klasy 5BH5 udali się do przedszkola miejskiego "Zielona Dolinka", by zaprezentować przygotowaną przez siebie animację. Radość i zaciekawienie jaką okazały przedszkolaki z grupy "Misie" onieśmieliły trochę naszych animatorów. Jednak po chwili...

Chcę zostać baristą!

Chcę zostać baristą!

Podczas zajęć gastronomicznych nasi uczniowie rozwijają i pogłębiają swoją wiedzę nie tylko podczas zajęć teoretycznych – regułki, pojęcia, sprawdziany i kartkówki 😉 ale przede wszystkim zdobywają doświadczenie i umiejętności podczas zajęć praktycznych. Podczas zajęć...

Olimpiada Umiejętności Hotelarskich

Olimpiada Umiejętności Hotelarskich

Dnia 25 października odbyły się szkolne eliminacje Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Jest to pierwsza edycja konkursu zorganizowanego przez Szkołę Główną Handlową w Warszawie.  Do udziału w konkursie zgłosiło się 6 uczniów Technikum Hotelarskiego:  z klasy 2bh:...

Dzień Edukacji Narodowej

Dzień Edukacji Narodowej

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej, w naszej szkole odbył się uroczysty apel oraz zorganizowano konkurs "Ciasto dla Nauczyciela". Podczas apelu uczniowie z klas 3TŻ4, 1TH, 2TBI, 3BH oraz 4THŻ zaprezentowali piękne recytacje i złożyli podziękowania za trud i wysiłek...

Dzień Hotelarza

Dzień Hotelarza

Każdego roku - 29 lipca – obchodzony jest Dzień Hotelarza czyli święto wszystkich osób, które na co dzień, niezależnie od zajmowanego stanowiska w hotelu, budują usługę gościnności i dokładają starań, by uczynić doświadczenia gości wyjątkowymi. Praca hotelarza jest...

Technik hotelarz to zawód ciekawy i bardzo przyszłościowy. Młodzież ucząca się na tym kierunku poznaje organizację pracy i usług w hotelu.

Uczniowie nabywają umiejętności praktyczne dotyczące m. in. Wypełniania dokumentacji hotelowej oraz związane z czynnościami porządkowymi w jednostce mieszkalnej hotelu.

Duży nacisk stawiamy na obsługę konsumenta. Młodzież poznaje zasady obsługi gości. Ma możliwość ćwiczenia składania i rozkładania obrusów, polerowania zastawy stołowej, nakrywania stołu i jego dekoracji, dekoracyjnego składania serwetek. Uczniowie nabywają umiejętności barmańsko- kelnerskich, ucząc się parzenia i podawania kawy i herbaty, przygotowywania koktajli i i drinków bezalkoholowych, a także otwierania i serwowania win białych, czerwonych i musujących.

Aby w przyszłości być dobrymi pracownikami, uczniowie odbywają ciekawe praktyki na promach Unity Line i za granicą. Młodzież w miesiącu maju leci na miesięczną praktykę do Włoch na Sycylię, aby pogłębić zdobytą wiedzę i umiejętności praktyczne w swoim zawodzie. Przed wyjazdem praktykanci przechodzą kurs języka włoskiego , który umożliwia bezproblemową komunikację w podstawowym stopniu.

Wybierając technikum hotelarskie masz szansę na zdobycie wiedzy i umiejętności, które pozwolą Ci na znalezienie interesującej i przyszłościowej pracy.

h

Skierowanie młodocianego pracownika na naukę dokształcającą

Rekrutacja

Sprawdź harmonogram rekrutacji, zasady. Obejrzyj naszą ulotkę i filmiki o naszej szkole.

Historia szkoły

Nasza szkoła istnieje nieprzerwanie aż od 1964 roku. Zmieniały się nazwy, siedziba, kierunki. Przekonaj się, że trafisz do szkoły z bogatą historią
i wieloma tradycjami.

Osiągnięcia

Konkursy, wyróżnienia, nagrody. Nasi uczniowie biorą udział w wielu różnorodnych przedsięwzięciach. Od ligi lekkoatletycznej, przez olimpiady, konkursy przedmiotowe i warsztaty. 

Nasze akcje

Organizujemy wiele różnych akcji o zasięgu powiatowym, ale także wojewódzkim. Np. laboratoria zawodowe, targi kariery, pokazy bożonarodzeniowe.