Technikum Hotelarstwa

Olimpiada Umiejętności Hotelarskich

Olimpiada Umiejętności Hotelarskich

Dnia 25 października odbyły się szkolne eliminacje Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Jest to pierwsza edycja konkursu zorganizowanego przez Szkołę Główną Handlową w Warszawie.  Do udziału w konkursie zgłosiło się 6 uczniów Technikum Hotelarskiego:  z klasy 2bh:...

Dzień Edukacji Narodowej

Dzień Edukacji Narodowej

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej, w naszej szkole odbył się uroczysty apel oraz zorganizowano konkurs "Ciasto dla Nauczyciela". Podczas apelu uczniowie z klas 3TŻ4, 1TH, 2TBI, 3BH oraz 4THŻ zaprezentowali piękne recytacje i złożyli podziękowania za trud i wysiłek...

Dzień Hotelarza

Dzień Hotelarza

Każdego roku - 29 lipca – obchodzony jest Dzień Hotelarza czyli święto wszystkich osób, które na co dzień, niezależnie od zajmowanego stanowiska w hotelu, budują usługę gościnności i dokładają starań, by uczynić doświadczenia gości wyjątkowymi. Praca hotelarza jest...

Projekt „Mój Hotel”

Projekt „Mój Hotel”

„Mój hotel” to projekt skierowany do uczniów Technikum Hotelarskiego. W pierwszej edycji projektu udział wzięli „hotelarze” z klasy 2 bh4. Podzieleni na zespoły dwuosobowe mieli za zadanie stworzyć od podstaw hotel nie tylko według wytycznych przekazanych przez...

Szkolny Dzień Hotelarza – zaproszenie

Szkolny Dzień Hotelarza – zaproszenie

Zaproszenie  29 października 2020 roku w naszej szkole odbędzie się pierwszy Szkolny Dzień Hotelarza.  Klasy w zawodzie technik hotelarstwa na przerwach będą prezentowały swoje podstawowe umiejętności zawodowe. Dodatkowo trzy kolejne przerwy- zaczynając od godziny...

Technik hotelarz to zawód ciekawy i bardzo przyszłościowy. Młodzież ucząca się na tym kierunku poznaje organizację pracy i usług w hotelu.

Uczniowie nabywają umiejętności praktyczne dotyczące m. in. Wypełniania dokumentacji hotelowej oraz związane z czynnościami porządkowymi w jednostce mieszkalnej hotelu.

Duży nacisk stawiamy na obsługę konsumenta. Młodzież poznaje zasady obsługi gości. Ma możliwość ćwiczenia składania i rozkładania obrusów, polerowania zastawy stołowej, nakrywania stołu i jego dekoracji, dekoracyjnego składania serwetek. Uczniowie nabywają umiejętności barmańsko- kelnerskich, ucząc się parzenia i podawania kawy i herbaty, przygotowywania koktajli i i drinków bezalkoholowych, a także otwierania i serwowania win białych, czerwonych i musujących.

Aby w przyszłości być dobrymi pracownikami, uczniowie odbywają ciekawe praktyki na promach Unity Line i za granicą. Młodzież w miesiącu maju leci na miesięczną praktykę do Włoch na Sycylię, aby pogłębić zdobytą wiedzę i umiejętności praktyczne w swoim zawodzie. Przed wyjazdem praktykanci przechodzą kurs języka włoskiego , który umożliwia bezproblemową komunikację w podstawowym stopniu.

Wybierając technikum hotelarskie masz szansę na zdobycie wiedzy i umiejętności, które pozwolą Ci na znalezienie interesującej i przyszłościowej pracy.

h

Skierowanie młodocianego pracownika na naukę dokształcającą

Rekrutacja

Sprawdź harmonogram rekrutacji, zasady. Obejrzyj naszą ulotkę i filmiki o naszej szkole.

Historia szkoły

Nasza szkoła istnieje nieprzerwanie aż od 1964 roku. Zmieniały się nazwy, siedziba, kierunki. Przekonaj się, że trafisz do szkoły z bogatą historią
i wieloma tradycjami.

Osiągnięcia

Konkursy, wyróżnienia, nagrody. Nasi uczniowie biorą udział w wielu różnorodnych przedsięwzięciach. Od ligi lekkoatletycznej, przez olimpiady, konkursy przedmiotowe i warsztaty. 

Nasze akcje

Organizujemy wiele różnych akcji o zasięgu powiatowym, ale także wojewódzkim. Np. laboratoria zawodowe, targi kariery, pokazy bożonarodzeniowe.