6 listopada 2019 roku odbyły się szkolne eliminacje do Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej. Udział w konkursie kulinarnym wzięły trzy drużyny wyłonione w trakcie klasowych eliminacji, reprezentujące klasy:
- Klasa 3 K : Felicja Zienkiewicz i Patrycja Zawadzka
- Klasa 3TŻ : Julia Bieniek i Weronika Matkowska
- Klasa 2TŻ: Natalia Kiełbus i Weronika Nowaczewska
Temat wiodący konkursu kulinarnego brzmi „ Pierogi w różnych odsłonach”. Każda z drużyn miała za zadanie wykonać sześć porcji pierogów, udekorować i wydać do degustacji. Tematem szkolnych eliminacji były Zielone pierogi z warzywami. Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosił 120 minut. Ocenie podlegały elementy techniczne wykonania potrawy oraz wrażenia organoleptyczne. Jury w składzie :
Pan Wicedyrektor Rafał Skowron, Pani Maja Kisły oraz Pan Tomasz Świątek po dokonaniu oceny organoleptycznej wyłonili zwycięzców.
I miejsce: Natalia Kiełbus i Weronika Nowaczewska ( kl. 2TŻ) – 172 punkty
II miejsce: Julia Bieniek i Weronika Matkowska (kl. 3 TŻ) – 167 punktów.
III miejsce: Felicja Zienkiewicz i Patrycja Zawadzka (kl. 3K)- 155 punktów
Zwyciężczynie będą reprezentować naszą szkołę w eliminacjach międzyszkolnych, które odbędą się 28 listopada w Szczecinie. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie, a zwyciężczyniom życzymy powodzenia w kolejnym etapie konkursu.
tekst: Katarzyna Ziemkiewicz
zdjęcia: Rafał Skowron